Pszichoterápia

A pszichoterápia ülésekben történik. Ez igazából beszélgetések sorozata, melynek segítségével a páciens számára érthetőbbé válnak a problémái, valódi érzései és közelebb kerülhet önmagához. Ez lesz aztán az alapja a kívánt változásoknak.
Egy-egy ülés 50-60 percig tart. Az első néhány ülés után felállítjuk a diagnózist, ezután megbeszéljük a pácienssel a kereteket majd azt is, hogy mi az, amit a terápia kapcsán el akarunk érni. Ehhez idői intervallumot is rendelünk, ami szükség esetén természetesen módosítható. A terápia nem hagyományos orvos-beteg kapcsolat: a terapeuta szakszerű segítsége, támogatása mellett a páciens részéről is aktív lelki munkát igényel. Ez általában hosszabb folyamat, ami türelmet és kitartást igényel és lassú, de tartós változást eredményez.

Az analitikusan orientált pszichoterápia elméleti alapja megegyezik a klasszikus analízisével. A jelenségek mögött tudattalan okokat, előzményeket feltételez, amelyek felfedezhetőek az aktuális élethelyzetekben, problémákban. A korábbi életszakaszokból ugyanis fájdalmak, sérelmek maradhatnak vissza a lelkünkben. Ezekkel a fájó érzésekkel szemben tudattalanul védekezünk, például úgy, hogy igyekszünk nem tudomást venni sem róluk sem pedig a mindennapjainkkal való kapcsolatukról. Így a végén nemritkán már csak azt tudjuk megállapítani, hogy nem érezzük jól magunkat, de azt már nem is tudjuk pontosan, hogy miért. Az így felhalmozódó tudattalan problémák feltárása, megértése és feldolgozása az a folyamat, ami az aktuális élethelyzet javulásához vezet.

<--Vissza a Módszerek oldalra